Multa lume se intreaba ce inseamna sistemul Split TVA pentru firme, aprobat in 2017 de catre Guvernul Romaniei in anul 2017. Asa cum ii zice si numele – desi este in engleza – vorbim despre plata defalcata a TVA-ului. Trebuie sa spunem ca ai posibilitatea de a opta pentru plata TVA-ului in modul clasic sau de la 1 ianuarie 2018 poti opta pentru split TVA. Sistemul presupune palata TVA-ului intr-un cont distinct, adica sa ai un cont special unde vei plati aceasta taxa pe valoare adaugata. Scopul ordonantei este de a oferi un circuit separat banilor ce reprezinta TVA-ul, adica firmele nu vor mai putea jongla cu banii care revin de drept statului.

Ce inseamna sistemul Split TVA

Evident ca sistemul split TVA se aplica doar firmelor platitoare de TVA, problemele apar atunci cand tu nu te-ai inscris in sistem si faci plata la o firma inscrisa. Mai exact vei face doua plati, valoarea fata TVA intr-un cont si TVA-ul in contul special. Ce face statul? Pai stie mereu cati bani va incasa, pentru ca tu ca firma inscrisa in sistemul split TVA nu mai ai acces la banii ce se cuvin statului. Mai multa birocratie pentru contabili, doua ordine de plata in loc de unul, dar asta e situatia – ne conformam legislatiei.

Daca esti o firma neplatitoare de TVA nu ai obligatia de a plati separat TVA-ul si marfa/serviciul! Restul firmelor vor deschide contul de TVA la Trezorerie. In mod evident nu se pot scoate bani numerar din conturile de TVA. Exista si avantaje daca optezi pentru sistemul split TVA, o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care fac parte din acest sistem. Nu este putin lucru, deci daca aveti contabil si sunteti platitor de TVA, va recomand sa optati pentru plata defalcata a TVA-ului.

Split TVA

Ce înseamnă sistemul Split TVA