Avem tot dreptul sa ne punem intrebarea, ce inseamna garantia produselor cumparate si cum putem beneficia de aceasta.

Garantia produselor este o asigurare a calitatii produsului cumparat, firma producatoare isi asuma responsabilitatea pentru calitatea acestuia, pentru o perioada limitata.

Bineinteles ca legea nu poate fi impartiala, de aceea a fost facuta in asa fel incat sa asigure protectie atat a clientilor cat si a firmelor producatoare.

Cred ca cel mai reprezentativ este sistemul de garantie in industria auto, garantia la piese si accesorii auto si camioane. O sa dau exemple din domeniul industriei auto si camioane pentru a intelege mai usor cum functioneaza acest sistem.

Cine ofera garantia pieselor de schimb?

In industria auto si a camioanelor, piesele de schimb se produc de nenumarate firme iar toate aceste firme au alt sistem de garantie a produselor. Unii lucreaza cu o garantie de un an, altii ofera 2-3 ani din momentul vanzarii produsului catre clientul final.

Pana ajunge la beneficiar, piesa trece prin mai multi agenti economici iar acestia au obligatia sa transmita mai departe tipul de garantie pe care-l are piesa respectiva. Este foarte important sa stim ca garantia produselor nu este data de agentul economic care-l comercializeaza ci de catre  firma producatoare iar agentul economic are doar rol de intermediar.

Cred ca acest lucru il poate explica cel mai bine o firma care se ocupa atat de vanzare de piese camioane cat si de reparatii cutii de viteza. Ei vorbesc pe blogul lor despre “Cum functioneaza garantia pieselor de schimb“, pentru a oferi informatii suplimentare clientilor despre regulile si limitarile existente in sistemul de garantie.

Ce asigura si ce nu asigura garantia produselor?

Bineinteles ca daca produsul cumparat care poate fi si o piesa de la o masina, daca se strica ne dorim sa fie schimbat. Trebuie sa intelegem ca aceasta piesa va fi schimbata doar in anumite conditii.

Firmele producatoare asigura schimbarea piesei respective doar daca aceasta a fost stricata inainte de montare sau are defectiune din constructie din cauza careia s-a stricat. Este si mai dificila problema cand produsul este o roata dintata dintr-o cutie de viteza care trebuie sa conlucreze cu alte piese si unde o montare gresita poate duce la defectiuni.

De aceea este foarte important ca in cazul in care cumparam piese auto, acestea sa fie montate in ateliere sau service-uri autorizate care in cazul unor defectiuni sa poate da o declaratie ca piesa a fost montata corect iar defectiunea nu este cauzata de montare.

Piesa trimisa inapoi la firma producatoare va fi analizata de catre specialisti pentru a afla motivul pentru care s-a strica si se hotareste daca va fi schimbata sau nu.

Aceste restrictii sau reguli au rolul in primul rand sa protejeze firmele producatoare de abuzuri. Sa nu uitam totusi ca legea protejeaza si clientul care daca nu este multumit de produs poate sa-l trimita inapoi intr-un termen foarte clar specificat.

Trimiterea produsului inapoi la firma producatoare, nu poate fi facuta oricum. El trebuie sa fie trimis inapoi in ambalajul propriu, nedeteriorat. De fiecare data cand cumparati ceva este foarte important sa cititi conditiile de garantie pentru produsul respectiv iar in momentul in care ati achitat produsul, inseamna ca ati acceptat termenii si conditiile stabilite.