Pentru cine nu stie inca, ANAF a pus in aplicare promisiunile facute anterior cu privire la strangerea banilor de la micii contribuabili, persoane fizice. Cea mai frecventa datorie este ce datorata Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru ca o lege mai veche spune c aai sau nau ai venituri, tot datorezi statului contributia minina de sanatate [ undeva la 80 de lei pe luna, depinde de an ]. Datoriile la stat se prescriu odata la cinci ani, asa ca daca nu ai avut o decizie de impunere de la ANAF, ai scapat. Iata de ce anul acesta, incepand cu luna martie au inceput sa curga deciziile de impunere, iar din luna iunie deja poti sa-ti gasesti numele pe internet in documentele PDF facute publice de ANAF.

Cum pot afla online datoriile la ANAF ca persoana fizica

Teoretic te poti inregistra online pe site-ul ANAF daca ai macar un numar la o decizie de impunere. Intri pe site-ul ANAF, iti faci un cont si gata. Vom face si noi o proba sa vedem daca se poate inregistra cineva care nu a mai platit impozite la ANAF, dar si-a gasit numele pe site-ul lor acum, incepand cu luna iunie. Inregistrarea se face destul de simplu, nu va trebuie decat CNP-ul si numarul la o decizie de impunere, asta ca sa va puteti inregistra pe site-ul ANAF fara a fi nevoiti sa mergeti la ghiseu.

Intr-adevar meniul din contul dumneavoastra nu este cel mai intuitiv, dupa ce faceti o interogare va trebui sa mergeti la mesaje si sa vedeti un fisier PDF cu rezultatele cautarii. In felul acesta puteti verifica ce datorii aveti la ANAF, termene de plata, etc. Datele afisate se refera la datoriile voastre de pana cu o luna in urma, deci fara luna curenta.

Vestea buna este ca ANAF nu mai blocheaza conturile micilor datornici, dar nu trebuie sa asteptati pana atunci, puteti verifica periodic daca aveti sau nu datorii la stat si termenele de plata a acestora. Cel mai des sunt datorii la CNASS – Casa Nationala de Asigurari de sanatate, iar daca ai inca buletin romanesc, te gasesti in statisticile ANAF-ului din judetul, orasul sau municipiul unde ai adresa din buletin.

ANAF

Cum pot afla online datoriile la ANAF ca persoana fizica