De multe ori cei care mostenesc ceva de la rude au nesansa de a se trezi cu datorii de plata. Vestea buna este ca nu se pot percepe plati mai mari decat mostenirea. Asadar atunci cand dezbatem nostenirea, daca toti mostenitirii sunt de acord, pot dezbate succesiunea direct la notar. In caz contrar mostenirea se va dezbate la tribunal. Mai pe scurt, daca toti mostenitirii sunt de acord cu conditiile si masa succesorala, totul se termina rapid la un notar public. Dar, daca unul din mostenitori sau urmasii acestuia, au datorii [ inclusiv la fisc ], acestea se mostenesc si trebuiesc platite de urmasi,

Datoriile fiscale se mostenesc!

Caz real: Ion si frati isai mostenesc de la parinti o casa si un teren, iar unul din frati a decedeat inaintea parintilor. Partea celui decedeat o mostenesc urmasii sai, dezbaterea mostenirii se poate face la notar, intrucat toti au fost de acord sa imparta in mode egal averea, care va fi vanduta si banii obtinuti se vor imparti. Daca fratele decedat a lasat insa datorii, copii sai care mostenesc in locul sau vor prelua si datoria. Atentie! Daca datoria este mai mare decat partea mostenita, acesta va fi obligat sa plateasca doar cu banii de pe mostenire, NU poate fi obligat sa dea bani si din averea sau veniturile proprii.

Pentru a se afla datoriile unui mostenitor, notarul va cere de la organele fiscale locale si centrale Certificatul de atestare fiscala, acesta obtinandu-se GRATUIT! In acest moment mostenitorul poate alege daca accepta sau nu mostenirea. Nimeni nu va poate obliga sa acceptati mostenirea! Odata indeplinite aceste formalitati se va primi Cerificatul de mostenitor, cu care veti putea intra in posesia bunurilor ramase de la defunct. Dezbaterea mostenirii se poate face intr-un an de la deces sau de la data aflarii ca sunteti mostenitor. Se poate face si dupa un an, insa mult mai dificil si cu cheltuieli mai mari.

Cat costa certificatul de mostenitor? Evident ca pretul este in functie de valoarea mostenita, notarul avand o grila de preturi, dar atentie: bunurile mostenite se impoziteaza daca dezbaterea se face dup amai mult de doi ani de la deces. Impozitul este de 1% din valoare, deci nu este chiar putin in cazul unor valori mari. Taxele de mostenire se impart la toti mostenitorii, in mod evident daca este doar unul acesta va plati integral taxele. Nu este necesara iesirea din indivizune, mai ales daca v-ati inteles sa vindeti averea mostenita.

moștenire

Datoriile fiscale se moștenesc!