Tot mai multi romani vor sa-si ia o casa ieftina in Ungaria, iar pentru asta au nevoie de un avocat – dar din Ungaria, nu din Romania. In tara vecina actele de vanzare – cumparare se fac la un avocat local, iar acesta isi asuma toate responsabilitatile cu privire la operatiunea de vanzare a imobilelor. El va cere verificarea CF-ului ( datoriile la statul maghiar legate de imobil, taxe locale, etc. ) pe romaneste certificat fiscal. Atentie! Datele sunt in general cu 30 de zile in urma datei la care se face cererea, deci exista si o mica sansa sa apara ulterior plati – dar in contract se va stipula cine le plateste.

Avocat in Ungaria, case ieftine!

Apelez sau nu la o agentie imobiliara cand vreau sa cumpar o casa in Ungaria? Raspunsul este si DA si NU, depinde de cat esti de comod si cam ce suma vrei sa platesti pentru asta. Multe persoane mutate din Romania in Ungaria in anii 90 si-au facut astfel de firme de imobiliare si au luat bani frumosi pe spinarea romanilor si maghiarilor implicati in asfel de tranzactii. Am vazut cazul Iulianei, o fata care a pacalit – zic asta pentru ca imi asum termenul, avand in vedere cati bani lua atat de la vanzator cat si de la cumparator, de multe ori nejustificat. Adesea lua bani pentru perfectarea actelor, care ghici ce – le face avocatul pentru cateva sute de euro ( intre 200 si 500, in functie de traduceri, etc. ).

Asadar fie mergeti la un avocat din Ungaria – cel mai bine la unul pe plan local – cu cat te deplasezi mai putin, cu atat mai bine, apelati la un tranzalator, talmaci cum ii mai zice,la un vecin care stie limba maghiara, puteti cere chiar si sa va dea contractul in format electronic si voi il traduceti pe calculator, online, etc. Nu se dau contracte in alte limbi in afara de maghiara, dar se poate cere o traducere legalizata, care poate costa ( sau NU ), depinde de avocat.