Nu doar in Romania se plateste taxa de drum, dar si in Ungaria, cu mici ( mari ) diferente. In primul rand taxa de drum din tara vecina se plateste doar pentru autostrazi si drumuri de mare viteza, pe cele judetene nu se percep taxe ( inca ). Aveti mai jos tarifele la zi – cat vor mai fi ele valabile, caci evident se modifica in functie de necesitatile bugetare a tarii vecine. Important este ca trebuie luata, inainte de a intra pe acele drumri cu taxe ( depreferat, daca nu vrei sa platesti amenda! ). Mai jos o a va dau si cateva denumiri in romana si maghiara ca sa va puteti informa. Cand treceti vama puteti intreba daca sunt modificari sau restrictii pe drumurile lor, pentru a evita neplacerile.

Vinieta pentru Ungaria

În Ungaria, categoriile de drumuri sunt organizate într-un sistem similar cu cel din alte țări europene. Aceste categorii se bazează pe funcția și importanța drumurilor. Iată o scurtă prezentare a categoriilor principale de drumuri din Ungaria:

  • Autostrăzi (Autópályák): Acestea sunt drumurile cu cea mai înaltă calitate și au numere de la M1 la M86. Sunt cele mai rapide și cele mai bine întreținute drumuri din țară.
  • Drumuri principale (Főutak): Acestea sunt drumurile naționale, cu numere de la 1 la 8. Ele conectează orașele importante din Ungaria și pot fi la fel de bune ca autostrăzile, dar au mai mult trafic.
  • Drumuri regionale (Megyei utak): Acestea sunt drumurile de importanță regională, de obicei cu numere între 10 și 86. Sunt folosite pentru a conecta orașele și comunele din cadrul aceluiași județ sau regiune.
  • Drumuri secundare (Helyi utak): Acestea sunt drumurile locale, care leagă satele și orașele mai mici. Ele au numere mai mari, începând de la 100.
  • Drumuri comunale (Önkormányzati utak): Acestea sunt drumurile administrate la nivel de comună sau oraș. Nu au numere specifice și sunt, în general, cele mai mici și mai puțin importante drumuri.

Aceasta este o simplificare a sistemului de categorii de drumuri din Ungaria. Fiecare categorie poate avea subcategorii sau specificații suplimentare, dar aceasta este o prezentare generală a modului în care sunt organizate drumurile în țară.