Guvernul a introdus o metodă nouă de calcul a punctului de amendă, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare, publicat recent de Ministerul Finanțelor. Conform acestei propuneri, valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară. Actualmente, valoarea punctului de amendă este fixată la 145 de lei, deși legislația prevede că ar trebui să reprezinte 10% din salariul minim brut. Începând din anul viitor, în funcție de decizia guvernului privind ajustarea salariului minim, valoarea punctului de amendă va fi de cel puțin 165 de lei, raportată la salariul minim brut actual de 3.300 de lei. În cazul în care salariul minim brut va crește la 3.700 de lei, conform discuțiilor cu patronatele și sindicatele, punctul de amendă va ajunge la 185 de lei.

Multi șoferi au vrut sa știe de unde ridica permisul suspendat în alt județ, iar noi deja am scris pe tema asta într-un alt articol, mai ales că legea s-a modificat recent în favoarea șoferilor. Nu conteaza ca ti-a fost suspendat pentru 30 de zile sau 120, dacă vi se pare prea mult sa stați fara permis, puteți da o testare și reduceți perioada de pieton cu o treime.

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, „Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.” Astfel, majorarea amenzilor va fi de aproximativ 14%. Valoarea punctului de amendă a fost menținută constantă de Guvern prin ordonanțe succesive începând cu anul 2017, rămânând la nivelul de 145 de lei. Ultima ajustare a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022, valabilă până la sfârșitul anului.

În funcție de abaterile de la Codul Rutier, șoferii sunt supuși unor amenzi cu următoarele valori: clasa I – două sau trei puncte-amendă; clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă; clasa a III-a – de la șase la opt puncte-amendă; clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabile doar persoanelor juridice.

Ai primit amenda si nu crezi ca o meritai? Ai nevoie de un avocat si pentru asta e bine sa ne lași un mesaj si datele tale de contact: telefon sau whatsapp ar fi cel mai bine!

amenzile de circulație

Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie