Porumbeii sunt de multa vreme un peisaj reprezentativ pentru orase din intreaga lume, centrele multor urbe mari avand stoluri de porumbei pe care turistii ii hranesc in fiecare zi. Insa dincolo de partea de divertisment pe care porumbeii o pot oferi, locuitorii oraselor se pot trezi incomodati de zgomotul si mizeria pe care acestia o produc. Parerile despre hranirea porumbeilor sunt impartite, insa multi din cei care ii hranesc si ajuta la inmultirea lor nu sunt constienti si de pericolele pe care le prezinta pentru sanatate.

Pentru ca fapta sa reprezinte contraventie, ea trebuie sa indeplineasca trei premise: sa prezinte un pericol social, sa fie savarsita cu vinovatie, si sa existe un text de lege care o interzice.
Nu exista inca o lege la nivel national care sa interzica hranirea porumbeilor in oras, insa fiecare localitate poate institui norme contraventionale prin hotarari de consiliu local, astfel incat in unele orase aceste fapte sa fie interzise, iar in altele nereglementate.

Acest lucru nu il puteti afla decat intreband la primarie daca exista cumva vreo hotarare de consiliu in acest sens. Daca iubiti porumbeii, fiti informati inainte de a-i hrani.
Iar daca sunteti de partea cealalta si va deranjeaza aceste pasari, in lipsa de alte solutii puteti gasi in urmatorul articol diverse metode de alungare a porumbeilor.

Pentru crescatorii de porumbei si alte pasari, un caz specific in care cresterea lor ar putea reprezenta o problema cu solutionare rapida e construirea si pozitionarea custilor prea aproape de vecini. Noul Cod Civil prevede in articolul 612 ca orice constructie, lucrare sau plantatie se poate face doar cu respectarea unei distante minime de 60 cm fata de hotar, astfel incat distanta dintre doua constructii va fi mereu de minim 120 cm. Desigur, cu acordul partilor se poate face o derogare a distantei minime, care va trebui autentificata la notar.