Acte de vanzare – cumparare : Noul Cod Civil
Noul Cod Civil a intrat deja in vigoare de peste patru ani, dar multa lume nu a reusit sa citeasca nosile prevederi legate de contractele de vanzare – cumparare. Asadar exista mai multe feluri de acte pe care le intocmim cand vine vorba de o vanzare [ inclusiv imibiliara ]: promisiunea de vanzare si contractul de vanzare. Inainte promisiunea de vanzare se numea antecontract, de obicei se facea atunci cand se dadea un avans si se stabileau niste termene pentru vanzarea propriu-zisa. In mare asa a ramas si acum. Desemenea se poate semna un antecontract – promisiune de vanzare – si in cazul cand cumparati prin credit [ ipotecar in cazul constructiilor, imobilelor ] sau in cazul in care imobilul este in stadiu de proiect sau neterminat.
Acte de vanzare – cumparare : Noul Cod Civil
Promisiunrea de vanzare sau antecontractul este obligatoriu sa se faca in fata unui notar si sa cuprinda avansul si termenele de livrare ale bunurilor si evident a platii finale. Pe baza acestui act se poate trece apartamentu – casa – in Cartea Funciara, evitand astfel vinderea multipla. In cazul unui antecontract este securizat si vanzatorul, daca cumparatorul nu mai vrea sa achite restul sumei, contractul devine nul si banii incasati ca avans raman vanzatorului.
Cantractul de vanzare – in vechiul cod acesta se numea de vanzare – cumparare – este contractul final, prin care o parte vinde si alta cumpara, una plateste si alta incaseaza, transferul de proprietate fiind imediat. Mai exact este un act prin care se transfera imediat proprietatea unui bun – mobil sau imobil. Evident ca in contract pot fi trecute anumite termene de predare – primire in fapt a bunului, insa proprietatea este deja stabilita legal.
Buna seara doamna Avocata. Sunt Szoke Kuti Hilda si as avea tare nevoie sa imi dati va rog foarte frumos un raspuns la intrebarea mea: Locuiestc in Târgu-Mureș si am facut un precontract pentru o casa in satul Icland jud. Mmures. Am dat un avans de 10 000 de euro. Iar cand s-a uitat peste actele vanzatoarei doamna notar la care s-a incheiat contractul a observat ca din terenul ce apartine la casa e luat de catre stat si am ramas sa-i las avansul si doamna a avut termen de trei luni sa redobandeasca si sa rezolve aceasta problema si sa fie actele in ordine. Asta s-a intamplat in 2017 mai. Iar de atunci am avut reinnoit cinci termeni si doamna nu a rezolvat problema, urmatoarul termen am avea pe data de 15 ianuarie 2019 iar doamna spune ca dansa nu vine sa se prezinte la notar ca ea are si altceva de facut. Problema ca eu lucrez in Austria si sant numai fiecare a doua luna acasa si mi-e greu sa fiu acasa de fiecare data cand se schimba termenul si mai nou doamna nici nu vreau sa comunice cu noi. Contractul s-a facut cu conditia ca daca renunt eu pierd banii si casa, iar daca renunta dansa trebuie sa imi restituie dublu, iar dansa spune ca ea nu renunta dar nu e vina ei ca nu a putut rezolva inca. Sant deja disperata. Nu stiu ce drepturi am in acest caz. Va rog frumos imi puteti da un raspuns?!Va multumesc foarte frumos!
Eu zic sa intabulati casa pe numele dumneavoastra pe baza contractului, intrati in posesie si daca este cazul o dati in judecata pentru prejudicii. Daca nu accepta, mergeti in instanta si rezolvati cum v-am sfatuit. Oricum va luati avocat care sa va reprezinte, nu mergeti singura! Bafta!