Noul Cod Civil a intrat deja in vigoare de peste patru ani, dar multa lume nu a reusit sa citeasca nosile prevederi legate de contractele de vanzare – cumparare. Asadar exista mai multe feluri de acte pe care le intocmim cand vine vorba de o vanzare [ inclusiv imibiliara ]: promisiunea de vanzare si contractul de vanzare. Inainte promisiunea de vanzare se numea antecontract, de obicei se facea atunci cand se dadea un avans si se stabileau niste termene pentru vanzarea propriu-zisa. In mare asa a ramas si acum.  Desemenea se poate semna un antecontract – promisiune de vanzare – si in cazul cand cumparati prin credit [ ipotecar in cazul constructiilor, imobilelor ] sau in cazul in care imobilul este in stadiu de proiect sau neterminat.

Acte de vanzare – cumparare : Noul Cod Civil

Promisiunrea de vanzare sau antecontractul este obligatoriu sa se faca in fata unui notar si sa cuprinda avansul si termenele de livrare ale bunurilor si evident a platii finale. Pe baza acestui act se poate trece apartamentu – casa – in Cartea Funciara, evitand astfel vinderea multipla. In cazul unui antecontract este securizat si vanzatorul, daca cumparatorul nu mai vrea sa achite restul sumei, contractul devine nul si banii incasati ca avans raman vanzatorului.

Cantractul de vanzare – in vechiul cod acesta se numea de vanzare – cumparare – este contractul final, prin care o parte vinde si alta cumpara, una plateste si alta incaseaza, transferul de proprietate fiind imediat. Mai exact este un act prin care se transfera imediat proprietatea unui bun – mobil sau imobil. Evident ca in contract pot fi trecute anumite termene de predare – primire in fapt a bunului, insa proprietatea este deja stabilita legal.

Acte de vânzare - cumpărare

Acte de vânzare – cumpărare : Noul Cod Civil