Din ce in ce mai multi romani vor sa ia cetatenia maghiara, asa a hai sa vedem e zice legea lor despre asta. Stim deja a din 2011 guvernul maghiar a ineput sa dea secuilor de la noi cetatenie pe banda rulanta, iar legea spune ca o pot obtine cei care cunosc limba, istoria maghiara si nu sunt un pericol.Nu mai ramane decat sa ai un stramos care a fost cetatean maghiar sau a avut origine maghiara. Adica mai pe scurt cine e nascut in Ardeal sau are bunicii din zona, poate deveni cetatean maghiar.

Cum pot obtine cetatenia maghiara?

Testul de limba maghiara nu exista, se testeaza la depunerea dosarului, apoi la depunerea juramantului, daca te descurci ai devenit cetatean maghiar. Poti obtine cetatenia maghiara foarte usor asadar, e nevoie sa stii putin limba si sa ai stramosi nascuti in Impriul Austro-Ungar, asta e am tot ce trebuie. S-a renuntat la resedinta in Ungaria de cand s-au simplificat regulile, nu se mai da nici testul de cunoastere a limbii maghiare.

Mai simplu ar fi sa te casatoresti cu un cetatean maghiar si sa ai statutul asta timp de 10 ani, sau de cinci ani daca sunt si copii comuni la mijloc. Daca ai totul ok, poti depune dosareul la consulatele maghiare din Cluj, Miercurea-Ciuc sau Bucuresti, la ambasada Ungariei. Daca ai domicilul in Ungaria, poti depune si acolo dosarul de cetatenie.

In cat timp obtin cetatenia maghiara? Spre deosebire de basarabenii nostri care asteapta ani pana obtin cetatenia, maghiarii o dau in cateva luni, maxim o jumatate de an de la depunerea dosarului. Atele trebuie traduse in limba maghiara, certifiatul de nastere, de casatorie sau divort, C.I.-ul, la care se adauga un CV.

cetățenia maghiară

Cum pot obține cetățenia maghiară?