Codul Familiei – Noul Cod Civil

Art. 1
In Romania statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina, prin masuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei.
Statul apara interesele mamei si copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii.
Familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti.
In relatiile dintre soti, precum si in exercitarea drepturilor fata de copii, barbatul si femeia au drepturi egale.
Drepturile parintesti se exercita numai in interesul copiilor. [ in continuare o intrebare de la un cititor]

Imi cer scuze pentru deranj, insa indraznesc sa va rog a ma lamuri in anumite aspecte. Am divortat si avem custodie comuna. Minorul are 7 ani. Sentinta a fost pronuntata la 17 ian 2013.

A. In urma divortului domiciliul minorului s-a stabilit ca fiind la domiciliul mamei. (al meu) Eu momentan locuiesc cu chirie in Bucuresti, fara a avea viza Flotanta. Adresa din CI este cea a parintilor mei, care locuiesc in Calarasi.
1. Imi pot creste copilul in Bucuresti, iar tatal lui sa vina sa il ia in 1 si 3 week-end-uri din luna stabilite in instanta fara probleme si fara sa ma acuze ca nu am un domiciliu stabil?

B. Programul tatalui este in felul urmator: in prima si a treia saptamana din luna de vineri ora 18 pana duminica ora 18, la domiciliul paratului. (tatal copilului, fostul meu sot); o saptamana in vacantele mici si o luna in vacanta mare respectiv iulie. (de la 1.07 – 31.07 ora 18)
1. Ce anume reprezinta O SAPTAMANA in vacantele mici? Adica are dreptul sa’si aleaga in respectivul an daca il ia ORI de Paste ORI de Craciun, sau are dreptul la ambele saptamani?
2. Daca el are dreptul la luna Iulie de vacanta, eu am dreptul la vreo luna intreaga de vacanta, respectiv August? El va sta o luna intreaga cu copilul, dar si eu doresc sa plecam (EX: la munte,tara, mare in Romania) in vacanta o luna intreaga. Cum este legal..? Cum sa procedez?

Multumesc din suflet! (R. S.)