Uzufructul Viager – informatii si legislatie
Ce este uzufructul viager si cand ne folosim de el? In cazul in care vrem sa vindem o proprietate si dorim sa beneficiem in continuare de dreptul de a ne folosi de acel bun pe periaoda vietii, putem apela la un contract de vanzare cumoarare cu clauza de uzufruct viager. Practic desi nu mai suntem proprietarul de drept al acelui bun, putem sa-l folosim dupa bunul plac, faca insa a aduce prejudicii asupra bunului. Daca doriti sa aflati mai multe despre uzufructul viager fie ne contactati pe noi, fie citit cu atentie prevederile articolului 521-539 din noul Cod civil.
Uzufructul Viager – informatii, discutii si legislatie
Deci ca sa clarificam notiunea de uzufruct viager ar trebui sa intelegem de la inceput ca este voreba despre o clauza intr-un contract de vanzare – cumparare. Se foloseste de obicei in locul testamentului sau donatiei catre rude. Avand in vedere ca un contract de vanzare cumparare este mai greu de atacat in instanta, este o varianta mai sigura decat de exemplu contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Exista si un dezavantaj, proprietarul nu are nicio obligatie fata de dumneavoastra, doar sa-si plateasca evident taxele si impozitele aferente proprietatii.
Legea cadru pentru uzufruct viager este articolul 517 din Codul civil, care specifica si ce fel de bunuri pot face obiectul unei astfel de tranzactii: orice bun care nu se deterioareaza prin intrebuintare. Deci o masina nu poate fi inclusa intr-un astfel de contract, pentru ca practic in cativa ani valoarea ei scade foarte mult, la fel hainele sau obiecte de mobilier ( cu exceptia celor foarte scumpe, cum ar fi mobila de epoca, etc – a caror valoare creste in timp, ).
Leave a Reply